Yvie meets…
6 April 2023

Yvie ontmoet… Do Janne Vermeulen, Team V Architecture

 

Als ‘new kid on the block’ vindt Yvie haar weg op Overhoeks met hulp van andere mensen in de buurt. Deze keer ontmoet ze Do Janne Vermeulen, architect-directeur en founding partner van Team V Architecture, verantwoordelijk voor het ontwerp van Yvie.

Kun je ons meer vertellen over Team V Architecture?
“In 2013 heb ik samen met Jeroen van Schooten Team V Architecture opgericht. Wij zijn een Amsterdams bureau met een multidisciplinaire scope. We ontwerpen een grote verscheidenheid aan projecten: appartementen, hotels, maar ook knooppunten voor openbaar vervoer. In de loop der jaren is ons team gegroeid van 13 naar 60 mensen.”

Hoe raakte Team V Architecture betrokken bij project Yvie?
“In 2014 werden we door de ontwikkelaars gevraagd om advies over de locatie, het programma en de vereiste hoogwaardige architectuur. Die uitdaging gingen we uiteraard graag aan!

Wat waren de grootste uitdagingen?
“De conceptontwikkelingsfase was behoorlijk intensief. Het is nogal een moeilijke combinatie van functies die op een klein stukje grond gerealiseerd moet worden: twee hoogbouwtorens en een conferentieruimte in de laagbouw. Om het verschil in programmering tussen de torens te laten zien, hebben we twee architectonische ontwerpen gemaakt: een slank en royaal ontwerp voor de hoteltoren en de conferentieruimte en een meer expressief ontwerp voor de appartemententoren, met prominente balkons. We hebben ook intensief nagedacht over het aantrekkelijk maken van de gebouwen op straatniveau. We hebben deze puzzel opgelost door de restaurants en cafés, die deel uitmaken van het conferentiehotel, op de begane grond te plaatsen en de gevels transparant te maken.”

Waar ben je het meest trots op?
“Allereerst ben ik trots op het hele team dat aan Yvie werkt. Samen streven we ernaar om de kwaliteit te leveren die we direct aan het begin van het project al voor ogen hadden. Ondanks de hordes die op ons pad zijn gekomen, hebben we nog allemaal het gewenste eindresultaat scherp in het vizier.
Meer concreet ben ik er trots op dat we erin zijn geslaagd om een mooi en beschut terras te maken op het dak van de conferentieruimte. Normaal gesproken worden daken gebruikt als ruimte voor technische installaties. Door de wellnessruimte te plannen op de derde verdieping van de laagbouw en de technische installaties op de tweede verdieping te plaatsen, konden we de wellnessruimte verbinden met de daktuin. Toekomstige huurders en hotelgasten hebben hierdoor niet alleen een veel mooier uitzicht, maar kunnen straks ook genieten van een eigen stukje buitenruimte op Overhoeks.”

 

 

Wat vind je leuk aan Overhoeks?
“Overhoeks is iets bijzonders. Zo’n locatie vind je nergens anders in Amsterdam. Het culturele programma met het EYE Filmmuseum en de Tolhuistuin was er al voordat.de herontwikkeling begon. Dat heeft Overhoeks vanaf het begin af aan tot een aantrekkelijk deel van de stad gemaakt. Ik hou ook van de gelaagdheid in nieuwbouw; alle gebouwen hebben verschillende hoogtes en zijn rond het toekomstige Schegpark gepland. Dat geeft het gebied een ruimtelijk gevoel. Bovendien ligt het oude deel van Amsterdam Noord, de Van der Pekbuurt, om de hoek. De winkelstraat en de weekmarkt verbinden oud en nieuw Noord.”

Wat kunnen toekomstige huurders van Yvie verwachten?
“Hoogwaardige appartementen met maximale aandacht voor het geweldige uitzicht over Amsterdam. Alle appartementen hebben grote ramen. De vensterbanken zijn 40 centimeter hoog, waardoor ze een perfecte plek zijn om te zitten en te genieten van het uitzicht. Ook hebben alle appartementen ten minste één buitenruimte. Sommige zelfs met een loggia voor meer beschutting. En omdat de appartementen er in alle soorten en maten zijn, verwacht ik een diverse gemeenschap van huurders.”

Waar kijk je het meest naar uit?
“Yvie is een project van de lange adem, vanwege de complexiteit. In juni 2022 bereikte de aannemer het hoogste punt in de bouw en nu kan ik Yvie vanuit mijn kantoorraam zien. Ik kan niet wachten om het helemaal af te zien en ook de eerste huurders te spreken. Ik hoop dat ze hun nieuwe huis ervaren zoals wij het hebben ontworpen.”

en_GBEN